Arbetsförmedlingen (AF)

Arbetsförmedlingen är en myndighet som hjälper arbetssökande att få jobb. Arbetsförmedlingen hjälper också arbetsgivare att hitta personal till sina företag.

Om du har en funktionsnedsättning, till exempel språkstörning, kan du få extra hjälp av Arbetsförmedlingen. Det är viktigt att du informerar Arbetsförmedlingen så tidigt som möjligt, så att de kan hjälpa dig från början.

FÅ DEN HJÄLP DU HAR RÄTT TILL

Vägen till hjälp kan se olika ut för olika människor. Men har man ett medicinskt intyg av något slag, till exempel från logoped eller psykolog, så underlättar det för handläggaren. Att bara säga att man har en funktionsnedsättning utan några skriftliga intyg räcker inte för att man ska få hjälp av Arbetsförmedlingen.

Nedan följer en enkel ”att-göra-lista” för hur man kan ta kontakt med Arbetsförmedlingen.

”ATT GÖRA-LISTA”

Säkerställ att du skriver in dig. Det här kan du göra här: https://arbetsformedlingen.se/ Klicka sedan på ”Skriv in dig”

På ”Mina sidor” kan du se den information du har skrivit in. Där har du möjlighet att ta kontakt med en handläggare.

När du skriver till handläggaren kan du skriva ett enkelt meddelande: ”Jag behöver ett möte” eller ”Jag behöver prata med dig”. Håll meddelandet kort.

När du träffar handläggaren för första gången är det viktigt att du förtydligar att du har en språkstörning och behöver extra stöd för att hitta ett jobb. Då kommer du att få en personlig handläggare på ett fysiskt kontor.
Har du medicinska underlag eller intyg är det bra att kunna visa upp det för din handläggare. Utan intyg kan AF inte erbjuda hjälpmedel eller extra stöd.
Använd Arbetsförmedlingens hemsida för att leta efter bra information. På hemsidan har de en rubrik som heter ”Extra stöd”. Där kan man läsa mer om vilka stöd Arbetsförmedlingen erbjuder de som söker jobb. En del stöd riktar sig till arbetssökande, och en del stöd riktar sig till arbetsgivare.

ANVÄNDBARA LÄNKAR

ARBETSFÖRMEDLINGENS HEMSIDA

www.arbetsformedlingen.se 

ARBETSFÖRMEDLINGEN PLAY

www.arbetsformedlingenplay.se